Baza wiedzy

Lubelskie

Lekarze

Andrzej Emeryk (prof. dr hab. n. med.) – pulmonologia, alergologia, pediatria
Alergotest Gabinet Pulmonologiczno-Alergologiczny – ul. Jana Sapiehy 2 lok. 4a, 20-095 Lublin
tel. +48 814 429 494                email: alergotest@gmail.com
Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Zakład Pediatrii i Pielęgniarstwa Pediatrycznego – ul. Chodźki 7 (Collegium Academicum), 20-093 Lublin
tel. –                                            email: zppp@umlub.pl

Dietetycy

Psychologowie

Pańczak Anna (Zaborska)        – Psycholog, psychoterapeuta (nurt psychodynamiczny), prowadzi terapię dorosłych i młodzieży               Ośrodek Terapii Psychodynamicznej – ul. Czechowska 42/4, 20-072 Lublin         tel: +48 607 999 361                email:kontakt@osrodek-psychoterapii.pl   https://osrodek-psychoterapii.pl/

Sobot-Kasperska Karolina       – Psycholog, psychoterapeuta psychodynamiczny, specjalista ds. dzieci i młodzieży                               Ośrodek Terapii Psychodynamicznej – ul. Czechowska 42/4, 20-072 Lublin         tel: +48 607 999 361                email:kontakt@osrodek-psychoterapii.pl   https://osrodek-psychoterapii.pl/

Pozostali specjaliści

Inne ważne adresy

popiersie uśmiechniętej lekarki w okularach i ze stetoskopem widoczne na ekranie telefonu

Twój zespół lekarzy i specjalistów

Leczenie atopowego zapalenia skóry i zapobieganie nawrotom stanów zapalnych może być skomplikowane i wymagać rozmowy z lekarzami o różnych specjalizacjach, a także porady innych specjalistów.

Ponieważ AZS pojawia się na skórze, Twoim lekarzem prowadzącym powinien być dermatolog. Zmiany skórne mogą być powiązane z reakcjami alergicznymi, a zatem warto poprosić o konsultację u alergologa. Badania wykazały, że około 30% dzieci z AZS ma alergie pokarmowe, co w ich przypadku oznacza konieczność ułożenia razem z dietetykiem odpowiedniej, bogatej w wartości odżywcze diety. Immunolog może Ci pomóc zrozumieć mechanizm zaburzeń immunologicznych, a jeśli masz zmiany poziomów hormonów, które według Ciebie wpływają na zmiany stanu zapalnego skóry, porozmawiaj z endokrynologiem. Osoby cierpiące na depresję, przechodzące trudny okres w życiu czy będące w stresie, mogą chcieć porozmawiać z psychologiem bądź psychoterapeutą.

W naszej bazie znajdziesz lekarzy różnych specjalizacji, a także dietetyków, psychologów, a nawet doradców zawodowych i innych specjalistów, którzy podjęli się wsparcia osób z atopowym zapaleniem skóry i alergiami. Podajemy też adresy i dane kontaktowe lekarzy internistów i pediatrów, ponieważ to oni najczęściej kierują dalej, do specjalistów. Bazę tworzą osoby współpracujące z Fundacją Alabaster.

Jeśli znasz kogoś, kto powinien znaleźć się na naszej liście, napisz do nas, podając jej lub jego nazwisko, specjalizację i miejsce, w którym przyjmuje pacjentów. Wyjaśnij też, dlaczego uważasz, że ten lekarz lub specjalista jest godny polecenia. Pisz do nas na adres: fundacja@fundacja-alabaster.org.